Ellenőrzött bio élelmiszerek

Átláthatóság, nyomon követhetőség (számlaadás), világos és ellenőrzött szabályok szerinti termesztés és kereskedelem. Ezek a bio minősítés alapkövei. Mostanában igen elterjedt a vegyszermentes vagy kíméletesen termesztett kifejezés, amit azért használnak, mert ilyen vagy olyan indokkal nem szeretnék, hogy ellenőrizve legyenek.

Ezzel alapvetően két problémát látunk:

  1. Nincsenek meghatározva a fogalmak,
    tehát minden termelőnek mást jelentenek.
  • alapesetben a biogazdálkodás elveit követik, de ellenőrzés nélkül
  • valakinek belefér végső esetben egy kis szintetikus növényvédelem
  • a másik csak egy kicsi műtrágyát használ,
  • harmadik nem használ semmit, csak talajfertőtlenítőt.

2. Az ellenőrzés garantálja a fogyasztó számára, hogy az előre meghatározott elvek szerint termelt zöldséget fogyaszt. Az ellenőrzés éves, átfogó és váratlan, be nem jelentett helyszíni ellenőrzésekkel és mintavételekkel történik. Ha ez nincs meg, igazából mindenki azt mond, amit szeretne, és a vásárló csak bizalmi viszonyban tud meggyőződni a vásárolt termék vegyszermentességéről.