Spenótos borzaska (gm)

Ha nem tudod mit kezdj a hűtő aljában felgyülemlett gyökérzöldségekkel, és kellene a spenóthoz is valami ötlet a spenótos tésztán, zöldturmixon, főzeléken kívül, akkor készítsd el ezt a csodás borzaskát. Van benne sárgarépa, póré, petrezselyemgyökér, pasztinák és spenót is, így teljes mértékben kipipálható a szezonalitás. Hogy még nagyobb kedvet csináljunk hozzá, egy kis sajtot is olvasztottunk a tetejére. Hogy gluténmentes legyen rizslisztet és szezámmaglisztet tettünk bele, de bármilyen más liszt használható. A tojást lehet helyettesíteni útifűmaghéjjal, a sajtot növényi sajttal és akkor nem csak gluténmentes lesz, de vegán is. Mivel hidegen is finom, útravaló harapnivalónak, szendvicshelyettesítőnek is tökéletes.

Hozzávalók:

2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 db pasztinák
1 db póré
30 dkg spenót
2 gerezd fokhagyma
3 db tojás
3 ek rizsliszt
2 ek szezámmagliszt
só, bors
reszelt sajt

  • A gyökérzöldségeket, pórét reszeld le nagy lyukú reszelőn.
  • A spenótot mosás után tedd aprítógépbe a tojásokkal, daráld le és add hozzá a reszelt zöldségekhez.
  • Add hozzá a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és a lisztet.
  • Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit és készíts kb 10 cm átmérőjű, kissé lapított pogácsákat.
  • Alul – felül fokozaton, 170 fokon süsd kb 30 percig. Ne használj légkeverést, mert kiszárítja.
  • Amikor már szépen megszilárdult, vedd ki sütőből, szórd meg reszelt sajttal és süsd további 15 percig, amíg a sajt a tetején megpirul.
  • Sült céklával, quinoás rizzsel és téli porcsinnal tálaltuk, de önmagában is remekül megállja a helyét.