Zsályás sárga cékla és körtekrémleves pirított dióval

Hozzávalók:

3 db közepes sárga cékla
3-4 db érett körte
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb sárgarépa
100 g zellergumó
1/2 póré
10 levél zsálya
1 kk kakukkfű
1/2 kk fahéj
2 ek vaj
fél liter víz vagy zöldség alaplé
1/2 dl száraz fehérbor

tejszín vagy növény tejszín
pirtott dió a díszítéshez

  • Kockázd fel a megmosott pórét és tedd fel pirulni egy lábasban olvasztott vajban a megmosott zsályalevelekkel együtt.
  • Hámozd meg a sárga céklát és kockázd fel. A körtét is hámozd, csumázd és kockázd. A répát és a zellert is kockázd.
  • Pirítsd egy percig céklát, a répát és a zellert a póréval és a zsályával, majd öntsd fel a vízzel, vagy az alaplével.
  • Add hozzá a kakukkfüvet, a fahéjat és a sót és főzd az egészet 20 percig.
  • Add hozzá a körtét is és főzd még 10 percig.
  • Add hozzá a tejszínt és a fehérbort és forrald további egy percig majd botmixerrel pürésítsd.
  • Pirított dióval tálald.