Hokkaido tök krémleves

A Hokkaido tök egy japánból származó tök fajta, de termesztésének hagyománya van az USA-ban, Mexikóban, Tasmániában és Dél-Afrikában is. Mára sokkal elterjedtebb, hiszen bárhol termeszthető, ahol adottak a feltételei a 100 napos tenyészidőnek. Elkészíthető bárhogy, ahogy a sütőtök, viszont szerintünk levesnek sokkal finomabb, köszönhetően enyhén gesztenyés, krémes textúrájának és ízvilágának. Nagyon passzol hozzá a gyömbér, a római kömény, a curry, a kurkuma és a koriander, ebben a receptben ezeket mind fel is használtuk.

Hozzávalók

1 db Hokkaido tök
1/2 póréhagyma
1 ek vaj
20 g gyömbér
1/2 kk római kömény
1 kk currypaszta
1 kk kurkuma
1/2 csokor koriander
1/2 doboz kókusztejszín

  • Vágd negyedekbe a tököt – így könyebb meghámozni, kapard ki a magjait és hámozás után vágd kisebb darabokra.
  • Mosd és darabolt a pórét, reszeld le a gyömbért.
  • Hevítsd fel a vajat egy lábasban és piríts meg rajta a pórét és a gyömbért. Add hozzá a curryt, a kurkumát és a római köményt és dinszteld az egészet pár percig.
  • Add hozzá a hokkaido tököt, öntsd fel vízzel és forrald amíg a tök megpuhul (15-20 perc)
  • Ha már puha keverd hozzá a kókusztejszínt, rottyants egyet rajta és kész is.
  • Friss korianderrel megszórva tálald.