A világ legfinomabb almáspitéje

Ezt a receptet a fenti címszóval külte át egy barátnőm, és mivel pont volt itthon a webshopon is kapható savanyú Sirius zöldalmából, megsütöttem a hétvégén a Máltáról hozzánk látogató barátainknak. A fogadtatás alapján megerősíthetjuk, hogy a fenti címszó teljes mértékben helytálló, ugyanis a “rohadt finom”, “amazing”, “really tasty”, “brutálisan jó” szavak kísértetében a pite rendkívül hamar elfogyott. Most süssétek meg, amíg ilyen remek savanykás almáink vannak a webshopon.

Hozzávalók:

(1 db 22 cm átmérőjű pitéhez)

 A tésztához:

2 ½ bögre finomliszt
1 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál só
3 evőkanál növényi olaj
1 bögre sótlan vaj, kockákra vágva (ne legyen jéghideg)
¼ bögre hideg víz
2 teáskanál ecet vagy citromlé

A töltelékhez:

6 bögre hámozott almaszelet, azaz körülbelül 5 db közepes, savanyú alma
1 evőkanál friss citromlé
½ bögre kristálycukor
1/3 bögre barnacukor, finoman lenyomkodva
1 teáskanál őrölt fahéj
¼ teáskanál őrölt szegfűbors
¼ teáskanál reszelt szerecsendió
2 evőkanál zabpehely
2 evőkanál sótlan vaj
1 egész tojás 2 evőkanál vízzel elkeverve, a pite megkenéséhez
cukor és fahéj a pite tetejének megszórásához

  • A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük és hozzáadjuk az olajat. Kézi tésztakeverővel, elektromos mixerrel vagy tészatakeverő lapáttal ellátott konyhai robotgéppel addig keverjük, míg egyenletesen morzsás állagot kapunk.
  • Beletesszük a kockákra vágott vajat, amivel a tésztát addig keverjük, amíg nagyjából összeáll, de kisebb vajdarabkák még látszanak. A vizet és az ecetet (vagy a citromlevet) összekeverjük, és a lisztes keverékre öntjük, majd jól eldolgozzuk. A tésztából két korongot formázunk, frissentartó fóliával beborítjuk, és hűtöszekrényben legalább egy órán keresztül hűtjük.
  • (A tésztát sütés előtt hűtve 2 napig tárolhatjuk. Jól tűri a fagyasztást, így 3 hónapig is tárolható.)
  • Amíg a hütőszekrényben tölti 60 perces pihenőjét a tészta, elkészítjük a tölteléket, közben a sütőt 200°C-ra elmelegítjük. 
  • Az almaszeleteket leöntjük a citromlével. Az almák felét serpenyőben vagy lábasban közepes lángon pároljuk, míg az alma levet ereszt és megpuhul, azaz körülbelül 10 percig. Lyukas kiszedővel kiemeljük az almaszeleteket a serpenyőböl, és a nyers almaszeletekkel összekeverjük, hogy lehűljön.
  • Egy előkészítő edényben összekeverjük a kristálycukrot, a barnacukrot, a fahéjat, a szegfűborsot és a szerecsendiót, majd az almaszeletekhez adjuk.

Most már jöhet a sütés! 

  • A nyújtás előtt 15-30 perccel elővesszük a tésztát a hűtőszekrényből. Liszttel enyhén meghintett felületen az első tésztakorongot kerekre nyújtjuk úgy, hogy a vastagsága ne legyen több, mint 1,5 centi. Egy 22 centiméter átmérőjű pitesütő formát kilisztezünk, a tésztával kibéleljük. A tészta alját zabpehellyel megszórjuk (ez majd segít felitatni a gyümölcsből kifolyó felesleges levet). Az almatölteléket belekanalazzuk, a tetejére vajdarabkákat rakosgatunk. A másik tésztakorongot az előzőhöz hasonlóan ugyanakkora vastagságúra kinyújtjuk, és az almák tetejére helyezzük. A tészta két rétegét összenyomkodjuk. A szélekbe ujjunkkal mélyedéseket nyomunk, hogy bordázott legyen. A tészta tetejét tojás-víz keverékkel megkenjük. Egy kevés cukrot fahéjjal kikeverünk és a pite tetejét megszórjuk vele. Ollóval/késsel a pite tetejénkis  nyílásokat ejtünk, hogy sütés közben a gőz el tudjon szökni.
  • A pitét sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és 10 percig 200°C-on sütjük. Majd a sütő hőmérsékletét 190°C-ra csökkentjük, és a pitét további 40-50 percig sütjük, míg a teteje aranybarna lesz, és a töltelék bugyog. A pitét szeletelés előtt legalább 2 órát hűlni hagyjuk.