Tojásfestés zöldségekkel

A Húsvét a termékenység és a bőség ünnepe. Használjuk hát a természet erejét tojásfestéshez is. Így nemcsak természetes, rusztikus színeket kapunk, de hasznosíthatjuk a zöldségmaradványokat is:

  • Lilakáposzta: fehér tojást kékre, barna tojást zöldre festi
  • Lilahagyma héj: fehér tojást pirosra, barnát lilára festi
  • Vöröshagyma héj: fehér tojást sárgára, barnát narancssárgára festi
  • Reszelt cékla: fehér tojást rózsaszínre, barnát bordóra festi
  • Kurkuma: sárga tojás

Hozzávalók (minden színnel 3 db tojáshoz)

1 bögre zöldség vagy 2 ek kurkuma
1 bögre víz minden színhez
1 ek ecet minden színhez
olaj a fényesítéshez

  • Forrald fel a vízben a zöldséget vagy a kurkumát.
  • Ha felforrt, vedd kislángra és főzd tovább 15-30 percig letakarva.
  • A festék akkor van kész, ha a főzet pár árnyalattal sötétebb, mint a végső szín, amit szeretnél elérni.
  • Szűrd le a főzetet, add hozzá az ecetet és főzd meg a lében a tojásokat, de ne főzd tovább 20 percnél.
  • Ha megfőtt és tetszik a szín, szárítsd meg a tojásokat és dörzsöld be olajjal őket, hogy fényesek legyenek.
  • Ha élénkebb színt szeretnél, készíts új főzetet és a kihűlt folyadékban, a hűtőbe téve áztasd tovább a tojásokat a kívánt szín eléréséig. Száradás után ugyanúgy dörzsöld be a tojásokat olajjal.