Évkezdés a Bolvári Biokertben

Eddigi pályafutásunk legnehezebb telén vagyunk túl. November – decemberben nagyon kevés volt a napsütés, ezért a legtöbb ágyásról egyszer sem tudtunk szüretelni.

Mint eddig már sokszor, idén januárban is felmerült bennünk, meddig folytassuk a termelést ebben a formában tovább. Elindítsuk az évet ilyen bizonytalan lábakon állva? Fúrt kutunk még mindig nincs, tavaly kétszer próbálkoztunk fúrással, de nem találtunk vizet. Furgon is nagyon kellene és egy hűtőkamra, persze az nem annyira fontos, eddig is meg tudtuk oldani valahogy nélküle. De itt van az is, hogy mi, családként meddig szeretnénk még úgy élni, hogy rengeteget dolgozunk, sokszor pihenőnap nélkül, mégsem sikerül fejlesztésekre félretenni, vagy arra, hogy legalább a következő évet nyugodtan elkezdhessük. Mindig arra jutunk, hogy ez az üzemméret (kislépték) ahhoz elegendő csak, hogy fenntartsuk magunkat, de ahhoz már kevés, hogy fejleszteni is tudjunk. Novemberben beadtunk egy pályázatot, de a bírálók malmai szokás szerint a lehető leglassabban őrölnek. Ha sikerül, akkor viszonylag nyugodt évünk lesz, ha nem, akkor tényleg komolyan el kell gondolkoznunk a folytatáson.

A pár hete tartó naposabb időszak hatására ugyan beindult az élet a fóliákban, ha szerencsénk van, akkor a február és a március pótolja az eddigi jövedelemkiesést és nyugodtabban tudjuk kezdeni az évet, de a fejlesztések ettől még nem oldódnak meg. Ha van lehetőséged, kérjük csatlakozz a Biofaló előfizetéses dobozrendeléséhez, mert ezzel a mi működésünket is segíteni tudod.

Aztán persze végül valahogy mindig elindulunk, mert szeretjük, ennek látjuk értelmét és mert nehezen tudjuk elképzelni, hogy mást csináljunk. Így részben a tavalyról maradt magokkal, részben kisebb magrendelésekkel végül elindítottuk ezt az évet is. Felújítottuk a palántázót: új fóliát kapott és az elektromos talpfűtést is kicseréltük. A 6*3 méteres palántázónk az egyik nagy fóliában található. Nagyon fontos, hogy palántázó fóliája tiszta és sérülésmentes legyen, hogy a növények elegendő fényhez jussanak és tökéletesen tartsa a meleget. Szieszta gázkályhával fűtjük, de be van állítva egy elektromos hőlégfúvó is. Ha kifogy a gáz a sziesztából, automatikusan bekapcsol a hőlégfúvó. A palánták alatt elektromos fűtőkábel van, így tudjuk tartani nagy hidegben is a 15 fokot a légtérben, és a 20-30 fokot a palánták gyökerénél.

Túl vagyunk az első vetéseken is. A palántázóban karalábé, rukkola, brokkoli, karfiol, mángold és sóska, a fóliákban pedig sárgarépa, sörretek és hónapos retek lett elvetve. A sok napsütésnek köszönhetően szépen nőnek zöldjeink: téli porcsint, újhagymát, orientál salimixet tudtunk is vinni hétvégén a piacokra. A két utóbbit a Biofalóról is meg tudjátok rendelni.