Édeskömény és kínai kel curry

Ahogy megérkezett az igazán hideg, úgy kívánjuk meg egyre gyakrabban a curryt. Ez a recept is bizonyítja, hogy bármilyen zöldségből lehet curryt készíteni, a hangsúly a fűszerezésen van. Curry, kurkuma, római kömény, gyömbér az alapja, de ha van otthon görögszénamag, vagy más ázsiai fűszer nyalánkság, ezekkel is bátran lehet kísérletezni, csak izgalmasabb lesz a végeredmény. Minél többféle szín van a tányéron, annál jobb, ezért az édeskömény, a kínai kel és a répa mellé az utolsó előtti pillanatban egy kis zöldbabot is raktunk bele.

Hozzávalók:

500 g kínai kel
400 g édeskömény
2 db közepes sárgarépa
1 marék fagyasztott zöldbab
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek curry paszta vagy por
1 ek kurkuma
10 g gyömbér
1 kk római kömény
3 dl paradicsomlé
4-5 ek kókusztejszín
2 ek kókuszolaj

  • A kínai kelt és az édesköményt vágd félbe és vágd ki belőlük a torzsát. Az édesköményt csíkozd, a kínai kelt kockázd.
  • A répát hámozd meg és vágd vagy gyaluld vékony karikákra.
  • A vöröshagymát aprítsd fel és dinszteld meg a kókuszolajon.
  • Add hozzá a fűszereket, a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért, és közepes lángon kevergesd kb 2 percig. Ha le akarna égni löttyints alá egy kis vizet.
  • Dobd rá a zöldségeket és gyakran kevergetve pirítsd kb 5 percig.
  • Adj hozzá 3 dl paradicsomlevet és a marék zöldbabot és közepes lángon főzd 15 percig.
  • Add hozzá a kókusztejszínt és forrald még 5 percig.
  • Jázmin rizzsel vagy kölessel, korianderrel megszórva tálald