Kimchi, másképpen

A fermentálható zöldségek közül káposztát szoktunk savanyítani eladásra, mert azt egyszerű nagy mennyiségben elkészíteni, és sokan ismerik és szeretik. Itthon, magunknak viszont ennél izgalmasabb dolgokkal is szoktunk kísérletezni. Itt van például ez a saját értelmezésű kimchi, amibe sokszor olyan zöldségek kerülnek, amik épp megmaradtak a piacról. Az eredeti recept szerint kínai kel, sárgarépa, japán retek és újhagyma kerül bele, ezekből most kihagytuk a retket, mert bár fekete retekkel lehetne helyettesíteni, nem maradt belőle raktáron, újhagyma helyett pedig pórét tettünk bele. Eredetileg kerül még bele halszósz vagy rákszósz is, de ezek nélkül is tökéletes eredményt kapunk. Mostanában kapható a Biofalón torma, ezért chili helyett most ez került bele, de ha nincs otthon, akkor mehet a chili is.

A fermentált zöldségek tejsavas erjesztéssel készülnek. Magas tejsavtartalmuk miatt nagyon jó hatással vannak a emésztésre, rendszeresen fogyasztva segítenek egyensúlyban tartani a bélflóra állapotát. A fermentált zöldségek nincsenek hőkezelve, ezért a bennük lévő vitaminok és ásványi anyagok eredeti formájukban vannak jelen. Az erjedést végző baktériumok könnyebben emészthetővé teszik a zöldségeket, így a bennük lévő tápanyagok még annál is jobban hasznosulnak, mintha nyersen fogyasztanánk őket.

Hozzávalók:

1 kg kínai kel
1 kg sárgarépa
300 g póréhagyma
150 g torma
30 g gyömbér
1 fej fokhagyma
40 g só
3 db kiforrázott 720 ml-es befőttesüveg

  • A sárgarépát mosd és hámozd meg, vágd le a végeit és vágd cutterrel csíkokra.
  • Kínai kelt és a pórét mosd meg, vágd ketté hosszában és kockázd fel.
  • A tormát és a gyömbért mosd meg, a tormát hámozd, a gyömbért nem kell, ha bio, majd kislyukú reszelővel reszeld le mindkettőt.
  • Keverd össze a zöldségeket, add hozzájuk a zúzott fokhagymát és a sót, jól keverd át kézzel, és hagyd állni 15 percet.
  • Tiszta kézzel nyomkodd, gyúrd, masszírozd addig, míg annyi levet enged, ami az egészet ellepi.
  • Töltsd jó szorosan az üvegekbe, úgy, hogy a tetején a lé teljesen ellepje. Használj leszorítót.
  • Zárd le az üvegeket, tedd egy tálcára, mert a 3. nap körül, mikor beindul az erjedés, ki fog belőle folyni egy kis lé. Hagyd szobahőmérsékleten erjedni kb 7-10 napig. Ha nagyon kiforrja a levét, pótold 2%-os sótartalmú forralt vízzel (1 liter vízhez 20 g – 1 csapott evőkanálnyi – só.)
  • A 7. nap körül kóstold meg. Ha úgy érzed, hogy már inkább savanyú, mint sós, tedd pár napra hűtőbe vagy egy +5 fok körüli helyiségbe.
  • 10-14. nap után már lehet fogyasztani. A tejsavbaktériumok mennyisége a 20. nap körül kezd csökkenni. Ha a bélflóra helyreállítása a cél, legjobb a 14-21. nap között fogyasztani.
  • Fontos: a fermentált zöldségek felbontás nélkül nagyon sokáig, akár évekig is elállnak. Ha viszont már felbontottad, akkor 3-4 héten belül fogyaszd el.