Eredet

A fészkesvirágzatú csicsóka a napraforgóhoz (H. annus) hasonlóan Amerikából származik. Amerika felfedezésével került a gumója Európába. Őshazájában az indiánok étkezésében fontos szerepe volt.

Beltartalom

Tápértéke a burgonyához hasonlít, azonban keményítő helyett megvastagodott gyökérgumóiban jelentős mennyiségű (14-15%), nem édes ízű, a fruktozánokhoz tartozó inulin található. Diabetikus készítmények előállítására, csecsemők, betegek táplálására kiválóan alkalmas. A mikrotápanyagok közül a csicsóka elsősorban vasból és káliumból, továbbá B1-vitaminból tartalmaz sokat, emellett foszfortartalma sem elhanyagolható.

Felhasználás

Igen sokrétűen hasznosítható a konyhában. Szezonja az őszi-téli időszakra esik. Nyers fogyasztása mellett, a megtisztított gumókat főzhetjük, süthetjük, párolhatjuk, pürésíthetjük stb. Készülhet belőlük krémleves, főzelék, köret és töltelék is. Felhasználhatjuk továbbá rakottasokban és salátákban. Egyik legegyszerűbb elkészítési módjuk, ha kevés olívaolajjal összeforgatjuk, majd előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük őket. Ez kevés vesződséggel jár, és kifejezetten intenzív ízhatást eredményez.