Céklával párolt lilakáposzta

Ez a recept a hagyományos párolt lilakáposzta cukormentes változata. Édes ízét a cékla és a modenai balzsamecet adja, hozzáadott cukrot egyáltalán nem igényel. Lilahagyma is kerül bele, így három különböző féle lila színű zöldség alkotja. A lila zöldségek és gyümölcsök előnye, hogy antocianinokat, nagyon erős antioxidánsokat tartalmaznak, melyek jótékony hatásai többek között, hogy csökkentik a vércukorszintet, védik az érfalakat, serkentik a II-es típusú kollagén termelést, gyulladáscsökkentőek és védenek az UV sugárzással szemben.*

Hozzávalók:

2 db közepes cékla
Fél fej lilakáposzta
1 db lilahagyma
modenai balzsamecet
2 gerezd fokhagyma
kókuszzsír

őrölt római kömény
szegfűszeg
száraz vörösbor
narancs

  • A céklát hámozd meg és vágd fel kis kockákra. Minél kisebb, annál rövidebb ideig kell párolni.
  • A lilahagymát és a lilakáposztát vágd fel vékony csíkokra.
  • Olvassz fel 1 ek kókuszzsírt egy serpenyőben és add hozzá a zöldségeket.
  • Sózd, köményezd ízlés szerint és add hozzá zúzott fokhagymát.
  • Lefedve, kis vízzel meglocsolva, kis lángon párold.
  • Mikor már majdnem puhák a zöldségek, adj hozzá két-három löttyintés modenai balzsamecetet, ugyanennyi vörösbort, pár csepp friss narancslevet és párold tovább addig, amíg minden zöldség megpuhul.

* [Boniface 1996] – Boniface, R., Robert, A.M.: Effect of anthocyanins on human connective tissue metabolism in the human, KlinMonblAugenheilkd, 209, 6, 368–72, 1996.