Daikon, avagy japán retek

A Daikont, vagy japán retket a köznyelv jégcsapreteknek hívja, de valójában nem az. A jégcsapretek egy másik fajta, hasonlít a daikonra, de sokkal kisebb, és általában csokrozva árulják. A Daikon olyan, mint egy nagyra nőtt fehér színű répa. Leggyakrabban nyersen fogyasztják, de főzni és savanyítani is remekül lehet. Hámozni nem szükséges, és a levele is ehető: levesnek és salátának is finom. Az íze édeskésebb és kevésbé csípős, mint a hónapos reteké, az állaga pedig lédús és ropogós. Megfőzve a tarlórépához hasonlóan omlós és puha lesz, az íze pedig lágyabb, mint nyersen fogyasztva.

Daikon és sárgarépa slaw:

1 db daikon retek
2 db sárgarépa
1 dl rizsecet
1 kk méz
1 ek szezámolaj

szárított chili

  • A daikont és a sárgarépát tisztítsd meg és vágd fel nagyon vékony csíkokra (julienne)
  • A rizsecetben keverd el a mézet, a szezám olajat, sót és a chilit és öntsd rá a zöldségekre.