Cukkini lecsó újkrumplival

A héten elkészítettük az idei szezon első lecsóját. Aki hozzánk hasonlóan szezonálisan étkezik, biztosan tudja mennyire kielégítő érzés a szezon első eprét, paradicsomját, sütőtökkrémlevesét, savanyúkáposztáját, vagy éppen lecsóját megenni. Mi most pontosan ezzel az érzéssel tömtük magunkba az egészet. Bár picit csaltunk és Aldis bio passzírozott paradicsomot tettünk bele, mert a Molnár Biokert paradicsoma még számunkra sem volt a héten hozzáférhető, de ti már rendelhettek belőle jövő hétre. Paprika csak 1 darab van benne, hogy meglegyen lecsó-íz, inkább a cukkini dominál, ami a melegtől nagyon beindult most a fóliában. Mi úgy szeretjük a cukkinit, ha roppanós marad, nem igazán kedveljük puhán, ezért nagyon kevés ideig főztük. Ez a lecsó kb 10 perc alatt készült el. A receptben lévő kolozsvári szalonnát a vegyszermentesen gazdálkodó Dániel Tanyától vettük a Czakó Piaczon. Mostanában újkrumplit eszünk újkrumplival, mert elég sok pocokrágta, eladhatatlan darab marad hátra, így ezt a lecsót most az előző napról maradt sütőben sült cukkinis- rozmaringos újkrumplival ettük, de tarhonyával, rizzsel, tojásosan vagy önmagában, kenyérrel is könnyű nyári ebéd vagy vacsora.

Hozzávalók:

750 g cukkini
10 dkg kolozsvári szalonna
3 db főzőhagyma v 1 csokor újhagyma
1 db tv paprika
500 g ovális paradicsom vagy 3 dl passzírozott paradicsom
2 kk pirospaprika

olaj

  • Kockázd fel a szalonnát és pici olajon süsd ki a zsírját.
  • Aprítsd fel a hagymát, add a szalonnához, és dinszteld 1-2 percig, gyakran kevergetve, Mivel friss a hagyma, nem kell neki annyi idő, mint a vöröshagymának.
  • Vágd fel a paprikát vékony csíkokra, paradicsomot kicsi, a cukkinit nagyobb kockákra.
  • Keverd a pirospaprikát a hagymához, add hozzá először a paprikát és a paradicsomot, egy löttyintés vizet, hogy ne égjen oda majd 10 perc múlva a cukkinit is add hozzá. Főzd lefedve kb 5 percig, hogy a cukkini átfőjön, de roppanós maradjon. Ha passzírozott paradicsomot használsz mehet minden bele egyszerre.