Leveles kel

Ebben a bejegyzésben a leveles kelt szeretnénk egy kicsit népszerűsíteni, mert úgy vettük észre itthon még sokan ódzkodnak tőle. Az USA-ban 2012 környékén robbant be a köztudatba, mint “superfood” és szerencsére már itthon is egyre többen ismerik és keresik. Nálunk kétféle formában kapható: fodros és toszkán kel. Októbertől februárig van szezonja, és a fodros kel még a fagyokat is kibírja.

Népszerűségének oka kiemelkedő tápanyag tartalma: a leveles kelnél táplálóbb zöldségféle nem is nagyon van. Alacsony kalóriatartalma és magas tápanyagtartalma miatt fogyókúrába, tisztítókúrába remekül beilleszthető zöldség. Sokféle vitaminból található benne sok: K, C, A, B6. Az összes zöldség közül a leveles kelnek a legmagasabb a K-vitamin tartalma, de egy adag leveles kel elfogyasztásával a napi C-vitamin szükséglet is fedezhető. Béta karotinban gazdag, amire szervezetünknek az A-vitamin előállításhoz van szüksége.

Nemcsak vitamin tartalma kiemelkedő, de sok fontos ásványi anyag is található benne, például mangán, ami a termékenységet, az idegrendszer megfelelő működését és a szénhidrát anyagcseréjét segíti. Az egyik legjobb kalcium forrás: a benne lévő kalcium sokkal jobban hasznosul, mint például a spenóté, de még a tejben lévő kalcium felszívódását is lekörözi. Oxálsav tartalma viszont sokkal alacsonyabb, mint a spenóté, így vesekőképződést sem okoz az arra hajlamosaknál. (A spenót oxálsavtartalma egyébként változó, annak függvényében, hogy az év melyik szakában szüretelik. Az őszi spenót oxálsav tartalma alacsonyabb, mint a tavaszié.)

Visszatérve a leveles kelhez, a többi keresztesvirágúhoz hasonlóan a leveles kel is tartalmaz glukozinolátokat. A glükózból származó, kén és nitrogén tartalmú szerves vegyületek felelnek a zöldségek szúrós szagáért, kesernyés izéért, továbbá védik a növényt a kártevőktől és a betegségektől. Tanulmányok szerint a glükozinolátok az emberi szervezetet is védik: csökkentik a rák, különösen a tüdő- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

A leveles kel fogyasztása- ahogy az összes káposztaféléé – goitrogén tartalma miatt pajzsmirigy alulműködésnél okozhat problémát. A goitrogének gátolják a pajzsmirigy jódfelvételét, így gátolják annak működését, lassítják az anyagcserét. Ilyen esetekben fogyasztása nyersen nem javasolt, de főzve, párolva korlátozott mennyiségben bátran fogyasztható.

Forrás:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/kale/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2321572

https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-kale#section4