Feketegyökér

A feketegyökér egy kevésbé ismert, de annál egészségesebb, mondhatni gyógyhatású téli zöldség. Magyarországon az 50-es évekig volt jelen a piacokon, ezután kezdett csökkenni az érdeklődés iránta, míg végül teljesen elfelejtődött. Valószínűleg a nem túl vonzó külleme, és a feldolgozáskor kezünket elszínező tejszerű nedvei az oka ennek, pedig pucolás után egy igazán zamatos, fehér húsú csemegét kapunk, ami nemcsak nagyon finom, de ásványi anyag és nyomelem tartalomban kiemelkedő is. 

  • B1 vitamin tartalma jót tesz az idegeknek
  • Kálium tartalma erősíti a szívet, javítja a keringést
  • Magnéziumtartalma jót tesz az idegeknek, izomzatnak és az emésztésnek
  • Vastartalma segíti a vér oxigénellátását
  • Jelentős a B, C , E vitamin és karotintartalma
  • Réztartalma védelmet nyújthat csontritkulás ellen, ezért változó korban lévő nőknek nagyon ajánlott a fogyasztása

A feketegyökér édeskés ízű, magas szénhidráttartalmú  zöldség. Szénhidráttartalma nem cukorból és keményítőből áll, hanem mannitból és inulinból, ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Köretként, krémlevesnek a legjobb, de rakott ételeket is lehet készíteni belőle. Feldolgozáshoz jó, ha gumikesztyűt húzunk, mert a benne található  fehér, tejszerű anyag sötétre színezi a kezünket.